neděle 27. ledna 2019

Proč začít běhat?

Je vám přes 35 a přemýšlíte, jestli už nejste náhodou v půlce. Nebo snad za půlkou? Dá se to ještě nějak ovlivnit?
Jste ještě dostatečně mladí, abyste něco dokázali? Nebo už jen dosluhujete ze setrvačnosti a škrtáte postupně jednu možnost za druhou? Stát se astronautem, obeplout svět na jachtě, objevit lék na rakovinu, vyhrát MotoGP...
Některé cíle už nejsou reálné. Přiznejme si to. Jsou to sny a sny zůstanou. Pak jsou cíle, které se by se daly prostě zaplatit. Třeba ta jachta nebo výstup na Mt. Everest. Ve skutečnosti na to nikdy mít nebudeme. Přiznejme si to. Možná byste na to naškudlili, možná byste sehnali sponzory...ale stálo by to za ty oběti? Z to, že něco upřete dětem?

A tak je třeba zvolit cíl reálný a dostupný. Takový u kterého úsilí nespočívá v nashromáždění peněz a jejich následné utracení. Takový, který je slučitelný s normálním životem, s rytmem dní a pracovních týdnů a s rodinnými požadavky. Takový, jehož samotné plnění, ten proces, cesta k němu, samy o sobě přináší potěšení.

Takže jaksi cestou přes turistiku a po několika letech o pravidelné běhání jsem objevil se kouzlo běhu. Běh splňuje veškerá výše uvedená kritéria. Na začátek stačí nějaké boty a pár hodin týdně, takže finančně neprotečete a rodina moc neobětuje. Cíl si můžete stanovit dle libosti. Po jeho dosažení si můžete cíl aktualizovat na nějaký vyšší.

Žádné komentáře:

Okomentovat